VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Pražská ZOO opět nezklamala

Září 2022

Krásná ZOO, která se neustále rozvíjí a modernizuje, hezké komentované prohlídky, úžasní zvířecí obyvatelé

Cena:

800 Kč rodinné vstupné

Zoologické máme moc rádi a kde jsme, tam musíme ZOO navštívit. V loňských dvou letech jsme jich viděli celkem 6 po republice i mimo ni, ale s návštěvou pražské zoo jsme měli teď pár let pauzu, tak bylo na čase sem zas zavítat a pořádně si ji užít.

Tučňáka máme už víc jak dvacet let a jezdí s námi na všechny výlety, tak v ZOO nemůže chybět

Sobota slibovala slušné počasí, ale pod mrakem, a tak jsme vyrazili. Po jedné návštěvě pražské ZOO, kdy bylo sice podle mého vkusu nádherné slunečné a teplé počasí, ale ze zvířat jsme viděli jen spící kožichy, už si na to dávám pozor a vyrážíme, když není příliš teplo a sluníčko nepálí.

Slyšeli jsme o novém  zvířecím přírůstku – vombatovi, a jemu se přizpůsobila celá návštěva v ZOO. Líbí se nám i komentované prohlídky, a tak jsme se jich snažili několik stihnout ale tak, abychom nelítali z jednoho konce zahrady na druhý. Komentované prohlídky jsou většinou o víkendech, a tak jsem ani nelitovala, že nám návštěva nevyšla všední den o prázdninách, jak jsme měli původně v plánu.

Na začátku vždy míříme k pandám červeným, které tu mají krásný velký výběh, ale často jsou v něm až příliš dobře ukryté. Měli jsme štěstí a viděli jsme obě pandy na stromě, jednu dokonce slastně se protahující.

Další směr prohlídky určil čas komentovaného setkání u goril, a tak jsme se přesunuli k nim. Cestou se nám poštěstilo to, co ještě nikdy. Viděli jsme obrovské želvy v běhu. Po té velkolepé akci se jedna z želv zastavila u keřů na okraji výběhu, vytáhla krk ve stylu dinosaura a začala oždibovat celkem vysoko rostoucí lístky.

U goril nám milá slečna pověděla opičí aktuality.  28. září se otvírá nový gorilí pavilon u výběhu žiraf, kam už jsou přestěhované samice s menšími mláďaty a bude tu i Dcera Moji a ještě jeden gorilák, který převezme úlohu vedoucího samce. Richard spolu se svými dvěma odrostlejšími syny zůstanou v původním pavilonu. Ošetřovatelé říkali, že se Richard prý zklidnil, ale nám ho stejně bylo líto, když ho takto vyčlenili od jeho oblíbené Kijivu a trochu mi to připomnělo scénu z filmu Teorie tygra.

Vombat Cooper se svým drbačem a ošetřovatelem v jedné osobě

Na šelmy nebyla vhodná doba, a tak jsme je sice viděli, ale klasicky v poloze v ležící spící. Lukáš s Láďou šli na lachtaní show, ale Kubí se tak bál, abychom měli hezké místo na krmení vombata, že jsme zůstali rovnou v Darwinově kráteru a nikam dál se nepouštěli. Lachtaní představení se jim líbilo, ale my si zas užívali krásný výhled na vombata Coopera. Vylezl skutečně až na krmení, jak jsme byli varováni. Teda vylezl – spíš ho ošetřovatel musel vyšťourat, ale pak jsme ho viděli krásně. Nechal se pořádně podrbat a vyprášit kožíšek, jak to má rád. Prý když ošetřovatel zanedbá drbání, tak ho pak vombat kouše do pat. Po komentovaném krmení na něj ošetřovatel musel udělat trik a utéct mu. Pozorovali jsme ho ještě dlouho v jeho venkovním výběru a pak i ve vnitřním, kam mu přendali misku. Svojí roztomilostí nás naprosto dostal a příští návštěvu určitě zas načasujeme tak, abychom stihli jeho krmení. Většinu dne totiž spí, ale tohoto krásného chlupáče by byla věčná škoda propásnout.

Po zkouknutí dalších zvířat v dolní části zahrady jsme si ještě vyposlechli komentované setkání u tasmánských čertů, kde jsme ale štěstí neměli. Nevystrčili ani čumák, a tak jsme se museli spokojit jen se slovním představením a obrázky na info tabulích. Od naší poslední návštěvy přibyl ještě procházecí výběh u klokanů, tak jsme si místo čertů užili je.

Vyjeli jsme lanovkou do horní části ZOO (jízdenka 25 Kč/os.), kluci si dali párek v rohlíku a posilněni jsme vyrazili dále. Vlci měli zrovna půlnoc, a tak největší akce bylo zavrtění uchem :-).  Už se začala chýlit doba, kdy nás cca za dvě hodiny vyženou, a tak jsme ani nenavštívili mojí oblíbenou restauraci Gulab a soustředili se na zvířata. Sloni a žirafy nikdy nezklamou. Tentokrát jsme si v žirafím pavilonu našli i hrabáče a zrovna měli mladé.  Cestou k východu jsme ještě honem navštívili lední medvědy a Indonéskou džungli, kde se nám hezky ukázali orangutani a spokojení a uťapaní jsme odcházeli se zavíračkou.

Jak jste asi pochopili, zvířata máme moc rádi, a tak jsou i častým námětem mých her.  Na africká zvířata se zaměřuje Pexeso Trio Speciál,  tematickou oslavu narozenin můžete dětem zpříjemnit ZOO oslavou a na ředitele ZOO si můžou zahrát s gamebook bojovkou Ředitel ZOO.

Naše dojmy z dalších navštívených ZOO  najdete v ostatních článcích  (řazeno chronologicky, od nejčerstvěji navštívených. Ještě mi chybí záznam z liberecké ZOO z roku 2019 a loňská dovolená,  při které jsme navštívili ZOO Ostrava, ZOO Brno a ZOO v Berlíně).

ZOO Spišská Nová Ves  - 8. Den v rámci naší slovenské dovolené

ZOO Košice

ZOO Zlín

ZOO Jihlava

ZOO Ústí nad Labem

ZOO Norimberk

ZOO Plzeň

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!