VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

ZOO Ústí nad Labem

Září 2019

Příjemná ZOO, hodně zelená a terénní a se spoustou hřišť a aktivit pro děti.

Cena:

120 Kč dospělý, 60 Kč dítě, 310 Kč rodinná

Tak nám zas taťka vyrazil v neděli na závody, a protože předpověď slibovala ukázkové počasí a pár kilometrů od místa závodění je ZOO, kde jsme s kluky ještě nebyli, nemohli jsme ji vynechat.

Parkoviště je označené obrovským slonem namalovaným na domě, takže nebylo pochyb, že jsme tu správně. Tentokrát jsme dorazili asi 20 minut po otvíračce, takže jsme první nebyli, ale stejně lidí bylo pomálu. Paní v pokladně při placení vstupného se nás rovnou zeptala, jestli budeme chtít i lístky na vláček. Cena byla pohodová (30 Kč dospělí a 20 Kč dítě) a kluci nadšeně přikyvovali, tak jsme rovnou vyřešili všechno. Nezapomeňte si říct o plánek ZOO, ať si pro něj nemusíte jako my na horní pokladnu.

Vláček jel za 15 minut, tak jsme zatím zašli k bazénu s tuleněm. Tuleň chvilku plaval a občas na nás vykouknul, tak to bylo milé zahájení. Hned u bazénu je i velká tabule se zajímavými informacemi o mořských savcích a se kluci zabavili i tam.

Jízda vláčkem mi původně přišla zbytečná a kupovala jsem ji kvůli klukům, ale když jsem pak viděla, jak je ústecká ZOO terénní, tak jsem za vláček byla ráda. Cesta byla spíše technická než vyhlídková, ale viděli jsme nádherně číhajícího geparda. To se nám nikdy jindy nepoštěstilo – většinou gepardy vidíme jen „ležící-spící“.

Vláček nás vysadil u horního vchodu. Těch pár lidí, co s námi jelo, se rychle rozptýlilo, a tak jsme si ZOO vychutnávali skoro jak na soukromé prohlídce. Jeleni a antilopy byli první milou zastávkou. Dikobraz měl ještě půlnoc, a tak jsme ho viděli jen ležícího. Slon se nám neukázal, zato žirafy v poklidu snídaly.

Úspěch měla část „venkovský dvorek“, kde se dají krmit a hladit ovce kamerunské. Na rozdíl od ZOO v Jihlavě, kde byly kozy, tu automat na krmení dával dostatečnou dávku granulek, a tak se kluci s ovečkama hezky vyblbnuli.  Podle jejich postřehu však doplňuji informaci, že prý kozy jsou lepší, že méně oslintají ruku :).

Přes zebry jsme pokračovali k pavilonu šelem. Bylo ještě celkem časně, a tak některé byly ještě aktivní. Nejvíc nás zaujal medvěd malajský, který se svými drápky snažil vyšťourat silikon u bezpečnostního skla tak šikovně, až jsem se bála, že se mu to podaří a přijde až k nám. Raději jsme s kluky vyrazili směrem k lemurům, abychom stihli komentované krmení – určitě doporučujeme. Měli tam i malé lemuřátko, místa kde, lemuři baštili, byla blízko u cesty s diváky a paní o nich pěkně povídala.

Po lemuřím obědě jsme se šli naobědvat i my. Výběr jídel byl slušný, ceny normální, obsluha milá a rychlá. Dali jsme si kluků oblíbené langoše (á 50 Kč), ale byla tam i klasika v podobě „smažáku“, palačinek apod.

Vrátili jsme se k šelmám, protože při spěchání na lemury jsme minuli surikaty a to by mi kluci neodpustili. Zkontrolovali jsme medvěda a Luki byl smutný, že se mu útěk nepodařil. Viděli jsme ho tentokrát ve venkovním výběhu i s kámošem a vypadali spokojeně.

U výběhu pandy jsme měli štěstí, že se právě vydala na procházku, a tak jsme ji viděli hezky z blízka a nemuseli se jen spokojit s cedulí „hledejte pandu na stromě“.

Déle jsme se zdrželi u opic, u kterých je vždy na co se dívat. Aligátor vypadal jako vždy nečinně, až tam byla vtipná cedulka, ať jim věříme, že i když na to nevypadá, tak je živý :).

Tučňáci si v klidu plavali v bazénu a orangutan ze své klece vyhazoval kusy látek, které tam měl na hraní.

Po druhé hodině jsme odjížděli. Hezky jsme si návštěvu ZOO užili a stihli jsme vidět skoro všechna zvířata. Pokud jde o Kubíka, tak u toho vede ZOO Jihlava, ale celkově se nám ústecká zoo moc líbila. Bylo tu i přes krásné počasí celkem málo lidí, zoo je hezká, mají tu klasická i zajímavá zvířata a Lukiho zaujaly i informační tabule a kvízy, kterých je zoo plná. Pro návštěvu s malými dětmi je ideální i proto, že je tu opravdu hodně různých hřišť, kde se mohou vyblbnout, neztratí se vám v davu a i v horkých dnech tu může být díky spoustě zeleně moc příjemně.

Jestli mají děti rádi ZOO a zvířata, tak za nás můžeme doporučit i ZOO Jihlava, Plzeň, Dvůr Králové a Pražskou ZOO. Do dalších se teprve chystáme. Máte nějaké tipy?

Pokud to máte do ZOO daleko nebo chcete uspořádat hezké odpoledne i pro kamarády vašich dětí, vyzkoušejte obrázkový gamebook Ředitel ZOO. Je určený pro děti od 5 do cca 8 let a hráči při něm hledají obrázky zvířat a sestavují vlastní návštěvnickou trasu.

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!