VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Hry na prázdniny a hravé pohledy

Červenec 2022

Jak na hravé prázdniny, kdy děti zapomenou na mobily?

Tag:

Cena:

Odkaz: 

Děti si hrát chtějí, jenže sáhnout po mobilu je tak pohodlné, že tomu málokdo (i z nás dospělých) odolá.

K dispozici je celkem 27 her

Mraky výzkumů i lidí z oboru od pana Stránského počínaje (odborník na lidský mozek) po pana Sitzera (autora knihy Digitální demence) varují před škodlivostí technologií na vývoj dětí. Pokud Vás téma zajímá hlouběji, odkazy na rozhovory i výzkumy najdete v sekci O projektu.  

Pokud raději posloucháte, než čtete, můžu vám nabídnout hned dva letní rozhovory. Ten první byl na téma štěstí a jeho souvislost s hrami v rámcy projektu Happyence. Rozhovor s Terkou z podcastů Po mateřských stopách byl více o hrách a o dětech a bylo to bylo moc fajn popovídání mámy s mámou.

Vím, jak je těžké v rámci roku se vymanit z rutiny a najít si čas na hraní. Ale prázdniny po hrách, dobrodružství a hezkých zážitcích přímo volají.  A protože dnešní děti jsou technologiemi zhýčkané a je náročnější přimět je ke hře, založila jsem před více jak pěti lety projekt Vraťme děti do hry, který rodičům i prarodičům přináší nejen inspiraci na hravou náplň s dětmi, ale hlavně kompletně připravené podklady ke hraní. Každá hra tak obsahuje:

·      Motivační příběh, abychom děti na hru naladili.

·      Podrobný návod, jak a proč hrát.

·      Grafické podklady (ať už v podobě herních plánků, odměňovacích karet, pozvánek, diplomů, materiálů se šiframi a obrázky apod.).

Nemusíte tak trávit čas vymýšlením hry a přípravou podkladů, prostě jen vytisknete (no dobrá, někdy i nastříháte a přidáte třeba provázek nebo izolepu) a můžete hrát.

Pro dovolenou, kdy se třeba na chatě sejde parta spřátelených rodin s dětmi nebo babičce vnoučata, využijte týdenní hry. Ty v rámci pěti etap hraní  nejlépe vtáhnou děti do světa fantazie a celý pobyt se pak může odehrávat třeba v agentské akademii, na vesmírné lodi, u skřítků, na cestě za detektivním pátráním, ve středověku nebo letos nově i na africké expedici. Kromě krásných zážitků a spousty zábavy se děti i dozví hromadu  zajímavých informací (při cestě do vesmíru třeba vyzkouší zmapovat povrch Venuše, u agentů se naučí být ve střehu, aby jim někdo nedal do boty tarantuli, v rámci detektivního pátrání si vyzkouší jeden ze STEM projektů stavby budovy odolající zemětřesení, středověk jim přiblíží život našich předků,...)

 Na prodloužený víkend je tu Víkendová hra se strašidly, kde se snažíte obstát ve strašidelných zkouškách a vysvobodit smutného ducha.

 Pokud máte volné jen odpoledne, vyzkoušejte některou z hledaček pokladů – ty se nikdy neomrzí. Pro menší vyberte Faraona, pro starší děti, které se nezaleknou textu, zvolte Kelty.

Při deštivém počasí děti spolehlivě zabaví agentská únikovka. Mj. kdy jindy je legální zamknout děti samotné v pokoji? :)

Tajemnou večerní zábavu zajistí noční bojovky, kdy Případ ztracených muffinů je klasická trasa po svíčkách vylepšená o kimovku a úkoly, které jsou různé pro mladší a pro starší hráče. V rámci jedné hry si tak každý užije přesně tu dávku lehkého mrazení po zádech, která je pro něj tak akorát. Bingo bojovka se strašidly je naopak úplně něco nového a děti se při ní výborně vyřádí.

Pokud máte naplánovanou trasu, a chcete ji dětem zpestřit, sáhněte po Cestě dvojiček nebo Čertí stezce. Pražská bojovka vám ukáže klasickou trasu a méně známé legendy, ale pozor, mráz po zádech občas nebude chybět, i když ji absolvujete za slunného dne.

Gamebook bojovky jsou takovou mou specialitkou podporující individualitu názorů, kde si každé z dětí v rámci hry tvoří vlastní trasu.

Jestliže Vás čeká narozeninová oslava, zapomeňte na klasiku židličkovanou a spol. a blýskněte se před dětmi tematickou oslavou se zábavnými hrami a originální výzdobou. Pokud své ratolesti zapojíte do přípravy výzdoby, tak nejen, že se tím hezky zabaví, ale ještě budou mít dobrý pocit, jak hezky se na oslavě sami podílely.

Co si budem povídat, nejlepší hraní je ve více lidech, o tom jako skoro jedináček vím své, a tak, pokud nemáte po ruce další herní parťáky, můžete se do hry zapojit a užít si hraní spolu s dětmi a nebýt jen v roli organizátora. Z týdenních her je i pro hraní jen v rámci malé rodiny vhodná hra Věštba, z bojovek pak Po stopách pražských pověstí a strašidel a případně Bojovka chytrého rodiče a Čertí stezka.

Ve svých hrách vycházím jednak z téměř dvou dekád praxe táborové vedoucí, hromady načerpané literatury  i ze svojí duše věčně hravého dítěte. To, že se hry líbí jak dětem, tak dospělým dokazují krásné e-maily, které dostávám jako zpětnou vazbu. Ke každé hře najdete autentické zprávy z hraní a jednu čerstvou přikládám rovnou:

„Dobrý den, 

chtěla bych Vám poděkovat za roky strávené sVašimi hrami. Děti už nám odrostly, ale byly to moc hezké zážitky. Zasmáli jsmese, něco naučili, hry jako by rostly s dětmi. Začali jsme u skřítku, přesKrakonoše, agenty, kosmonauty, detektivy, našli jsme pár pokladů a bylo to mocfajn. Nejvíce se nám líbili kosmonauti, ti byli boží, ale každá hra měla svoje. Přeji Vám do dalšího vymyšlení hodněfantazie, trpělivosti a nápadů a věřte, že to není zbytečné. Dneska, kdyžpřijedeme na chalupu, děcka (nebo spíše už mládí) odloží mobily a vymýšlejívlastní hry a moc je to baví, prostě to v nich zůstalo a určitě to použijí uvlastních dětí. Tak ještě jednou děkuji, bylo s vámi moc fajn. Vraťme děti do hry. Eva R“ 

A co vy? Pamatujete si ještě, jaké to je, úplně se ponořit do hry, zapomenout na okolí, a přitom vnímat svět všemi smysly? Napnutě čekat, co přinese další okamžik? Rozesmát se až k slzám? Pojďme to dopřát i našim dětem.

Všechny pohledy k dispozici ZDARMA

Samozřejmě přikládám i čerstvou várku pohledů a jak jinak, než hravou :) Když už tu pořát píšu o podpoře hraní, tak jsem tak pojala i letošní pohledy pro svoje, ale i ostatní děti. Dvě z her jsou takové klasiky, ale neuškodí je připomenout a děti k hraní třeba i takto trochu pošťouchnout.

Využít můžete samozřejmě i pohledy z minulých let, kdy předepsaný pohled ocení každý nepsavec (ve druhé sérii).

Pohledy pro děti

Pohledy pro děti podruhé

Pohledy pro děti do třetice

A tak Vraťme děti do hry.

Krásné a hravé prázdniny vám i dětem!

Jana (nebo když jsme u těch prázdnin, tak taky Špáča a Broskev :)

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!