VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

ZOO Tábor a rozhledna Hýlačka

Říjen 2023

Táborská ZOO byla výborná a ukázala nám zvířata, která jsme jinde neviděli.

Cena:

440 Kč rodinné vstupné

Využijeme každou příležitost navštívit ZOO, zvláště tu, kde jsme ještě nikdy nebyli. Když můj muž měl naplánovanou pracovní cestu k Táboru v době podzimních prázdnin, bylo jasné, že s klukama vyrazíme s ním.

Hlavním programem byla jednoznačně ZOO, pak blízká rozhledna a ve zbytku času prohlídka města. Začali jsme samozřejmě zoologickou. Nenechali jsme se odradit špatnými recenzemi a bylo to dobře. Díky tomu, že Láďa musel být na schůzce už od rána, tak jsme vyrazili brzo a mohli si zahradu užívat první hodinku skoro bez návštěvníků.

Vstupné pro rodinu stojí 440 Kč, parkoviště je zdarma. Oproti jiným ZOO (Praha, Zlín) je tu výrazně nižší cena za program „Ošetřovatelem na den“, a tak jsme potkali za dopoledne dvě skupinky, které chodily i do výběhů a měly vše s odborným výkladem.

My si bohatě vystačili s klasickou prohlídkou. Zvláště ráno jsme často u výběhů byli úplně sami, a tak jsme si v klidu užívali nerušeného pozorování zvířat.

Hned u vchodu nás překvapil bílý klokan. V další části ZOO jsme jich objevili plný výběh a dozvěděli se, že jsou to klokani rudokrcí, ale albíni.  Ze zvířat s nezvyklým zbarvením nás zaujali i polární vlci. Nejen, že jsou nádherní, ale přidali i krásný vyjící koncert.

Výborně jsme viděli lva se lvicí, která i ukázkově zařvala. Usurijský tygr měl své oblíbené místo v dolní části výběhu kousíček od návštěvnické cesty, a tak jsme byli u sebe skoro čumák na čumák – no dobře, až na těch asi 50 cm a tlusté mříže. Ale i tak to bylo naše nejhezčí setkání s tygrem.

Rysy ve většině ZOO vidíme jen z obrázku na cedulce (mimo Spišské ZOO, kde se v malém výběhu neměl kde schovat), ale tady měli hezký výběh v lese a zároveň byli oba vidět. Medvěd má jeden z nejvelkorysejších výběhů, co jsem kdy v ZOO viděla, podobně jako v Košicích)

Z ptáků nás zaujali nejvíce krkavci. Těch jsme si v žádné ZOO tak nevšimli, jako právě tady. Krásní byli i jeřábi, i když na ně nebylo tak dobře vidět. Emu bavili nejvíce kluky, kteří jim dávali lístečky pampelišek z okolí výběhu, protože u sebe už měli šťavnaté listy vyzobané.

Surikaty nikdy nezklamou a i tady jsme se na ně pěknou chvíli vydrželi dívat.

Občersvtení kupodivu bylo i v tuto pozdní říjnovou dobu otevřené a měli tu nejen smažená, ale i klasická jídla, a za normální ceny. Kluci si dali párky v rohlíku a pomalu jsme se s táborskou ZOO rozloučili. I když není tak velká, strávili jsme tu pěkné čtyři hodiny.

Jen pár stovek metrů od ZOO je rozhledna Hýlačka. Vstup je 20 Kč na osobu – pozor, je tam automatický turniket a platí se penězi. Platba kartou není možná. Rozhledna má nosnou část z kovu, okolo 130 schodů a je z ní hezký výhled kolem dokola.

Po naučné stezce jsme se vydali k Táboru. Je to asi 3,5 km. Cestou si nás Láďa odchytil a na stavili jsme se v příjemné restauraci. V Táboře jsme zaparkovali dole u řeky a prošli se po jeho historickém centru. Na dvou místech jsme nechali putovní kamínky, které tvoříme pod FB skupinou HAGI-kamínky. Ta vznikla k týdenní hře Živly a rovnováha. Při prohlídce Tábora jsme zašli i do  výborné kavárny Mocca café a udělali tak za naším výletem hezkou tečku.

A jestli máte rádi zoologické zahrady tak jako my, můžete pro děti připravit gamebook bojovku Ředitel ZOO nebo narozeninovou ZOO oslavu :-)

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!