VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Zielona Góra

Srpen 2021

Krásné město i spousta zábavy

Shodou okolností jsme se ocitli v Polsku. Kromě občasných přešlapů okolo hranic a jedné pracovní cesty do Varšavy ještě v rámci mé práce v korporátu jsem tu nikdy nebyla, ale přiznávám, že Polsko nebylo na seznamu mých snových destinací.

O to víc mě překvapilo město, kde jsme na pár dní zakotvili. Zielona Góra mě dostala svým historickým centrem. Spousta starobylých náměstíček, historických domů a krásných uliček s příjemnou atmosférou. Bydleli jsme poměrně blízko centra, a tak jsme se historickým jádrem procházeli často, ale neomrzelo se.

Zašla jsem do turistických informací a paní, která dokonce mluvila česky, mi v letáku a na mapičce vyznačila nejlepší místa, kam zajít s dětmi. 

Jako první jsme navštívili Ogrod botaniczny - botanickou zahradu a minizoo. Cesta z centra byla pěšky okolo 30 min. Výhledy nebyly nijak záživné, ale šlo se celkem příjemně. Vstupné ani nestojí za řeč  - 2 PLN za dospělého a 1PLN za dítě (1PLN = necelých 6 Kč). Prošli jsme si botanickou zahradu, která je milá a malá. Názvy rostlin jsou v polštině a latině, a tak jsme se moc nepřiučili. Hlavním lákadlem byla ale minizoo s pohádkovými postavičkami.  Na pohádkové postavičky jsou už kluci velcí, ale menší návštěvníci se s nimi nadšeně fotili. Zvířat tu není moc, ale snažili se to tu udělat co nejatraktivnější, a tak kde to bylo možné, byl automat na zakoupení krmení (2 PLN za hrstičku kukuřice nebo semínek). Nejvděčnější na krmení byli daňci. Jednak jsou krásní a vyblizovali nám krmení přímo z ruky, a pak v ostatních kontaktních zoo mají k tomuto účelu většinou jen kozičky, tak to byla příjemná změna. Ty tu byly také a i nějaké ovce. Z dalších zvířat se dali krmit králíci, ale těm se to jen sypalo takovým trychtýřem s trubkou, asi aby nikoho nehryzli. V době naší návštěvy spíš polehávali, ale stejně se ušáci klukům moc líbili. Byli tu i pávi, několik druhů papoušků a surikaty.

Kousek od nás byla Palmiarnia velký skleník s palmami. Vstup je zdarma a jsou tu exotické rostliny a pár akvárií s rybičkami. Na palmy je zajímavé koukat jak za spodního patra, kde je restaurace, tak ze dvou dalších pater. Mají tu i nejvyšší palmu v celém Polsku. Palmiarnia je na menším kopečku, který je krásně obrostlý zelení a moc hezky je tu zakomponován vodní prvek. Nahoře je i menší bludiště z rostlin a dětské hřiště.

Cesta Bachusíků v Zielone Góre

Odpoledne jsme vyrazili zas na procházku centrem. Zašli jsme si do informací pro mapičku s „Bachusíky“ (5,5 PLN). Zielona Góra je nejsevernější vinařská oblast, a tak tu udělali pro děti či turisty přes 50 sošek Bachusíků a umístili je v historickém centru a u zajímavých míst. Podle mapy se mají hledat a zaznačit si je. Kubu, který často při procházkách frflá, to extrémně bavilo a nadšeně hledal další a další sošky.

Procházku nám zpestřila i návštěva kostela Matky Boží z Czestochovy, který má uvnitř dvě patra galerií a vypadá tak hodně netradičně. Měli jsme i štěstí a viděli v něm svatbu.

Ochutnali jsme i různé dobroty. Něco je tu trošku levnější, něco dražší, ale pořád je to v „normálních“ cenách.  Např. 4 párky v rohlíku jsme měli za 18 PLN, velké hranolky s dresinkem za 12 PLN, výbornou wafli (gofry) se šlehačkou a topingem za 11 PLN. (Ta ale byla opravdu úžasná. Ve vzpomínkách jsem se vrátila do 10 let, když jsem gofry prvně měla s taťkou u stánku v Tatrách).

Podobný jazyk je výhodou, protože ne vždy angličtina funguje – asi jako u nás u starších ročníků, a tak domluva často probíhá tak, že já mluvím česky, prodavačka polsky a ono to nějak jde. Až na jeden případ, kdy pán po zaslechnutí češtiny prohlásil „ajajaj“, jsme se s žádnou negativní reakcí nesetkali, spíš naopak. A nápisy v polštině a porovnávání jednotlivých slov baví mě i kluky :-)

Za mě je z celé návštěvy úplně TOP historické centrum, kterého jsem se nemohla nabažit. Možná i proto, že v rámci posledních dvou dovolených, které byly laděny více na přírodu, mi procházky měst chyběly.

Přírodní centrum a interaktivní exponáry

Kluci se ale jednohlasně shodli, že nejlepší bylo Centrum Przyrodnicze –přírodní centrum a Park Linowy - Gesie tarasy. V přírodním centru je třeba zakoupit si vstupenku (20 PLN dospělý a 15 PLN děti) a přijít na jeden z uvedených časů (10 h., 12 h., 14 h., 16 h.). Nevím, jestli je to tak vždy nebo v rámci Covid opatření. Přišli jsme asi v 11:30 a viděli, jak vycházela skupina před námi a pak paní, co vše desinfikovala. Obávali jsme se, zda to nebude klasické muzeum s výkladem, protože to by nás v polštině asi tak nebavilo, ale dopadlo to dobře. Ve 12 hodin nám jen naskenovali vstupenky a spolu s dalšími nás vpustili dovnitř. V prvním patře jsou exponáty zaměřené na tělo, jeho skladbu, smysly, schopnosti a i rekordy. Vše se dá osahat, vyzkoušet a prozkoumat a vysvětlující cedule jsou v polštině, němčině a angličtině. Napřed jsem klukům chtěla asistovat s překladem, ale nadšeně se rozprchli po místnosti a všechno zkoušeli. První patro je zaměřené na tělo a živočišnou říši. Kluky tu hodně bavilo běhání, kdy si porovnávali svoji rychlost se želvou, myší, gepardem a Usainem Boltem, ověření síly stisku, zrcadlové bludiště, balanční deska, fakírské lože i další.

Druhé patro je zaměřené na fyzikální pokusy – je tu klasika Newtonovo kyvadlo, ale i simulace hurikánu, koule s plazma výboji, simulace terénu v přírodě a další. Po 90 minutách skončil náš čas prohlídky a ani jsme netušili, že to tak rychle uteklo.

Asi 20 min pěšky byl park Linowy, kde to podle obrázku v letáku vypadalo na celkem fajn hřiště. Ale nebylo jen fajn, bylo přímo super. Jednak tu byl lanový – síťový park podobně jako je u Hradce park Na Větvi. Sice byl jen v jednom patře, ale zas byl hezky dlouhý a tobogány byly na výběr hned dva.

Bylo tu i několik dalších hřišť – pro úplné prťousky, pak hřiště pro větší děti, kde se kluci taky hezky vyblbnuli – hlavně na točící se kládě, provazových prolézačkách a „tyrolské lanovce“, která byla udělaná jako houpačka. A bylo tu i „hřiště/posilka pro dospěláky“. Lanový park i hřiště byly zdarma a ještě u parkoviště byl přívěs s výbornými waflemi s ovocem a šlehačkou (á 11PLN), takže to nemělo chybu.

Asi po 4 hodinách jsme se vydali zpátky. Vzali jsme to přes centrum, ať si jej ještě užijeme a „ulovili“ jsme dalších 7 Bachusíků.

Zielona Góra je úžasné město a opravdu zelené. Je tu i hodně vodních fontánek, stromů, autobusy na elektřinu (ty se klukům moc líbily), krásné centrum a i dost míst k vidění i návštěvě, takže rozhodně doporučujeme 

A pokud máte rádi cestování a poznávání jiných zemí, můžete se zkusit vydat s myšákem Bédou na Cestu kolem světa.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!