VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Za pokladem

únor 2021

Hledání skrýší děti vždycky zabaví, a když jsou spokojené ony, rodiče si výlet také víc užijí.

Bojovka vždycky děti láká víc, než obyčejná procházka, a tak jsme při našem pobytu na chalupě u Jičína vyzkoušeli hru ze stránek za pokladem. Napřed jsem ve své pýše sem nechtěla konkurenční bojovky dávat, ale vítězí ve mně máma nad „podnikatelkou“, a tak v rámci svého motta Vraťme děti do hry přináším i zprávu z tohoto našeho hraní.

Vyzkoušeli jsme příběh o Čarodejnici z Frýdštejna a dračím vejci. Výlet začíná v Malé Skále, kde jsme zaparkovali u info centra na parkovišti. Cestou hned u nástupu na trasu je Pekárna/ lahůdky, které určitě stojí za to před výletem navštívit :). Cesta vede lesem, a tak se dá absolvovat i za horšího nebo naopak příliš teplého počasí. Na hru jsme vytáhli i známé, a tak jsme rozšířili naši dětskou skupinku na čtyři kousky (kluci 8, 9, 11 a 12 let). Příběh je hezky psaný a pro mladší děti adekvátní. Starší příběh tolik nebral, ale o to víc se vyřádili při hledání skrýší – to je naopak bavilo hodně. Bojovka probíhá tak, že hledáte schované plastové krabičky (podobně jako u kešek). V každé krabičce je část příběhu, návod, kde hledat další skrýš a nějaký úkol, který bývá rozdělen často ve variantě pro mladší a starší děti. Vyluštění/ splnění úkolu dá písmeno do celkové tajenky, podle které se pak hledá hlavní poklad.

Na trase je moc hezká zřícenina hradu Vranov s Pantheonem, takže je lepší, naplánovat si trasu podle otevíračky. Jen počítejte, že se tím výlet dost protáhne, a tak jej určitě naplánujte jako celodenní. Stojí to za to.

Starší kluky jsme museli trochu krotit, aby objevení některých skrýší nechali i těm mladším a občas si lenoši vybrali k řešení úkoly pro menší děti, ale celkově to byl moc fajn výlet, který bojovka hezky zpestřila a zavedla nás i k druhému hradu - Frýdštenju. Nepodařilo se nám najít dvě ze skrýší, ale tajenka se dala odtušit, a tak to ani nevadilo. Závěrečný poklad jsme našli, pohádkové bytosti zachránili a dětem zas udělali hravý další den. Po nalezení pokladu jsme se hezkou cestou dostali zpátky na výchozí místo a náš výlet zdárně ukončili. Ještě máme někdy v plánu vyzkoušet lanové centrum, které je hned přes řeku.

 

Pokud vaše děti také mají rády hledání pokladu a uvedené výlety nejsou ve vaší lokalitě, můžete vyzkoušet připravené hledačky pokladů, které zrealizujete v bytě, domě či na zahradě nebo i někde v přírodě. K dispozici je Faraonův poklad, který děti přenese do starověkého Egypta. Vyzkoušený je na dětech od 6 do 13 let a ohlasy jsou výborné. Pokud máte děti trošku starší (cca 8-14 let), tak se můžete pustit i na keltské téma Záchrana druida Áeda, kde se děti opět něco dozvědí, tentokrát i trochu z historie, která se nás i týká, ale hlavně u obou her si užijí kopec zábavy a dobrodružství!

A že to "funguje" a děti baví, dokládají i reakce rodičů:

"Hra se nám všem opravdu moc líbila. Přípravy nebyly složité a děti si to užily. Potřebovala jsem hru na doma, holky měly neštovice, tak aby se trochu zabavily. Opravdu bezva nápad! Moc se mi líbilo i grafické zpracování a návod jak vše připravit. Lucie K."

"Bojovka byla báječná! Hráli jsme ji o víkendu v různém složení hned 2x. Nejvíce se dětem líbila zaplynovaná místnost . Určitě si od vás pořídíme další bojovky, je super, že hra bavila i starší děti - nejstaršímu je 13 let, nejmladší 7. Tak ještě jednou moc dekujeme za prima společné chvíle. Lucie F."

"Minulý týden jsme tu s kamarády hráli Faraonuv poklad. Už v průběhu hry mi děti několikrát říkaly, že to je super hra a že za ni moc děkují!! Zapojily se i děti, o nichž kamarádka tvrdila, že na to nejsou a že je takové hry obvykle nebaví.  Takže opravdu velký úspěch a nejlepší zážitek dětí z několikadenní návštěvy kamarádů!!!! Moc děkujeme!! Marie V"

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!