VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Za krásami krasu (Moravského :)

Září 2018

Babí léto bylo v plném rozpuku, a tak jsme s naší bandou 7 rodin vyrazili na prodloužený výlet do krásné přírody a zajímavých jeskyní.

Ubytovali jsme se v kempu Baldovec, který má výbornou polohu vzhledem k našim plánovaným výletům i několik typů ubytování, takže si všichni vybrali podle svého. My jsme otestovali schopnosti našeho stanového vybavení a spacáky Husky i stan Coleman, které s námi absolvovaly už tři letní dovolené se osvědčily i v chladnějších podmínkách (v noci 2 °C). 

Krápníková výzdoba v Punkevních jeskyních

První den byl v plánu pěší výlet z kempu (11,4 km) do parku Velká dohoda. Kvůli drobnému zdravotnímu zádrhelu jednoho z chlapíků jsme se této části program osobně neúčastnili, ale podle vyprávění zbytku party určitě lanový park pro děti je dobrou volbou. Jen občerstvení vzhledem ke konci sezóny bylo horší než bídné, takže v září pořádnou sváču s sebou.

Večer jsme si udělali grilovačku (na vlastním dovezeném grilu) a pro děti jsem připravila noční bojovku „Případ ztracených muffinů“. Trasu na bojovku jsme umístili v přilehlém lese. Šlo se klasicky po svíčkách v lahvích, které jsem doplnila obrázky, úkoly a dalšími vylepšeními, aby to děti víc bavilo. Mladší šly po dvojicích, starší samostatně a jak to vyjádřila Nelča: „Bylo to super!“

Druhý den jsme zaparkovali na parkovišti (50Kč/den) nad Macochou, která byla zlatým hřebem celého dne a vlastně i letošního svatováclavského víkendu. Pěkným cca 15 km okruhem jsme z parkoviště prošli údolím, prozkoumávali malinké přístupné jeskyně na trase. Kateřinskou jeskyni, která je cestou,  jsme původně také měli v plánu, ale prohlídky začínají v září v každou celou hodinu, ato nám o vlásek časově uniklo. Na oběd jsme se chtěli zastavit v restauraci ve Skalním mlýnu, ale telefon na rezervaci nebrali a okolo poledního měli tak plno, že jsme skončili o kus dál v bufetu. Na 16 hodinu jsme měli objednanou prohlídku (vstupné 180 Kč dospělý, 100 Kč dítě). Pozor, rezervace dopředu určitě nutná!

Prohlídka Punkevních jeskyní začíná částí s klasickou krápníkovou výzdobou. Jeskyně i krápníky jsou nádherné a průvodkyně moc milá. Pak se přešlo do propasti Macocha a poslední část se jelo lodičkou po říčce Punkvě. Průvodce zvládal bravurně ovládání loďky v úzkých prostorách i popis jezírek a krápníků. Celkově krásný zážitek a když to porovnám s Sardinskou Neptunovou jeskyní, kterou jsme navštívili o prázdninách a je co do velikosti mnohem monumentálnější, tak i díky kombinaci jeskyní, Macochy a projížďky lodičkou, Punkevní jeskyně vedou.  

Sportovnější část naší výpravy to vzala pěšky zpátky k parkovišti, milovníci pohodlí nebo lanovek se nechali vyvézt nahoru kabinkovou lanovkou. Cena 100 Kč dospělý a 70 Kč dítě je sice trochu přepálená, ale naši milovníci lanovek by nám to neodpustili.

Noční bojovka Případ ztracených muffinů

Na poslední den byl program kratší, abychom se rozumně dostali po D1 domů. Na 14 hod. jsme měli zamluvenou prohlídku jeskyně Výpustek. Před tím jsme se zastavili v obci Křtiny, kde jsme navštívili barokní poutní kostel a přilehlý areál, poslechli si zvonkohru a zašli na oběd.

Jeskyně Výpustek  je úplně jiná, než jsou Punkevní jeskyně. Krápníky tu nehledejte, protože kromě malých „brček“ tu žádné nejsou. Prohlídka ale rozhodně stojí za to.  Ve válce zda byla továrna na letecké motory a po ní zas protiatomový kryt, jehož ukázka je součástí prohlídky. Viděli jsme tu modely pravěkých zvířat, která zde žila, živého netopýra i jsme zkusili akustiku velkého sálu. Prohlídku mile komentovala paní průvodkyně a pro zájemce je kdispozici i interaktivní výstava v budově nad pokladnou.

Krásný víkend v krásné přírodě s báječnou partou.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!