VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Výtopna Jaroměř a procházka okolo Josefova

Duben 2019

Když dělá něco parta nadšených lidí, na výsledku je to vždy znát. A Výtopna Jaroměř je ukázkovým příkladem.

Cena:

Rodinné vstupné 220 Kč

Výtopnu Jaroměř jsme si zopakovali asi po pěti letech a opět nezklamala, právě naopak. I tentokrát jsme narazili na neuvěřitelně milého a nadšeného průvodce, který nás provedl výtopnou, ukázal zajímavé exponáty, o všem poutavě vyprávěl a zvládal i odpovědi na všetečné otázky dospělých i dětí.

Prohlídka nemá určené časy, kdy se začíná. Můžete si vše prohléhnout sami (mimo exponátů, kde je cedulka, že přístup je možný pouze s průvodcem), nebo se připojit k probíhajícímu výkladu, pokud už je průvodce se skupinkou lidí někde ve výtopně. K zajímavým exponátům jsou vysvětlující tabulky, ale opravdu doporučujeme výklad s průvodcem, protože osobní výklad je mnohem zábavnější a od nadšenců ve výtopně zvlášť.

Najdete tu zajímavé kousky parní, dieslové i elektrické. Krom lokomotiv tu mají i různé druhy starých vagónů, uvidíte točnu, starý systém nádražních cedulí a návěstidel i místo, kde parní lokomotivy nabíraly vodu a vyhazovaly popel. 

Měli jsme štěstí, že jezdila akumulátorová lokomotiva Ringhofer č. 2 (oblíbený unikátní kousek místní výtopny). Milý pan strojvůdce vozil děti i dospělé a krásně a s láskou o zdejších lokomotivách vyprávěl. 

Prohlídku si raději naplánujte na dopoledne, kdy je méně lidí, a průvodce se vám bude moci více věnovat. Otevřeno mají od května od října o víkendech a o prázdninách každý den. Měli otevřeno i na Velikonoce, a tak jsme si zpříjemnili sobotní dopoledne. 

Pokud máte více času a můžete věnovat Jaroměři ještě jeden půlden, určitě zajděte do Josefova. Pokud je krásně a máte náladu na více přírodní zážitek, nechte auto u památného platanu (50.3425650N, 15.9189703E), platanovou alejí se zajděte podívat k soutoku Labe a Metuje a pokračujte procházkou po josefovském opevnění. Můžete dojít až k Ptačímu parku na Josefovskélouce a zpátky. Mj. Josefovské louky byly před pár dny zmíněny u Lucie Výborné v Radiožurnálu jejím hostem ornitologem Zdeňkem Vermožkem.

Nebo navštivte přímo Josefovskou pevnost. Prohlídka určitě stojí za to a návštěva katakomb, kdy vám na konci sfouknou kahan a jdete po tmě, je nevšední zážitek. Podle našich zkušeností se dá absolvovat s dítětem už okolo 3 let, ale více si to užijí starší děti a asi chlapečci.

Pokud se do Jaroměře zrovna nechystáte, ale máte v plánu výlet po Praze a bojíte se, aby děti klasické památky nenudily, zkuste zábavnou vycházku Po stopách pražských pověstí a strašidel.

Pokud se Vám nechce do Prahy ani Jaroměře a máte rádi aktivity kdekoli v přírodě, vyzkoušejte Bojovku chytrého rodiče. Je mnohokrát prověřená a děti vždy zabaví. 

Máte nějaké vlastní tipy na výlety a zábavu pro děti? Přidejte je jako tipy ve facebookové skupině Vraťme děti do hry.

 

 

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!