VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Vraťme děti do hry

Září - říjen 2018

Aktivní a smysluplná zábava pro děti a chvíle klidu a čistého svědomí :) pro rodiče

Vadí vám, kolik času děti tráví pasivním sledováním televize nebo youtuberů?

Mně to vadilo hodně, ale zároveň jsem věděla, že když jim nenabídnu jinou alternativu, tak nemám šanci to změnit.  Nechci být prudící matka, která děti posílá číst encyklopedie a ve volné chvíli hrát šachy. Zůstal ve mně kus dětské hravé duše, a tak si vzpomínám, jak bych se na tuto výzvu asi tvářila já.

Děti se nechtějí nudit, chtějí si hrát, jen často nevědí jak, a protože zapnout televizi nebo tablet je tak pohodlné, většinou si zvolí právě to.

S tím jsem se smířit nechtěla, a protože sama mám doma hned dva adepty na závislost na „blikajících krabičkách“, začala jsem vymýšlet, jak technologie využít, ale zároveň tuto zábavu posunout od pasivní formy k aktivní a pošťouchnout je k hraní a poznávání v reálném světě. 

Na základě dlouholetých zkušeností z dětských táborů vím, že fantazie dětí je nekonečná a že hraní her v rámci nějakého dobrodružství má úplně jiný náboj. A tak vznikla myšlenka na celoroční hru, kdy děti na pozadí napínavého příběhu hrají hry, dělají pokusy, tvoří a poznávají.

A protože není na škodu, když se při tom nenápadně i něco dozvědí, je příběh zasazený do cesty kolem světa, kdy v rámci příběhu navštíví 40 zemí a o každé se získají základní informace i zajímavosti.  

Hry jsou spojené s příběhem i s navštívenou zemí (například v Egyptě sestavují vodní hodiny, v Norsku třídí ryby podle velikosti, v Mexiku hrají aztécké Člověče nezlob se a spoustu dalšího). Snadno si tak zapamatují, základní charakteristiky jednotlivých zemí a zároveň díky zvoleným aktivitám procvičí myšlení při luštění šifer, šikovnost při výrobě vznášedla nebo třeba výdrž při psaní zprávy nohama ve vzduchu. 

A jak to funguje?

Každý týden na malého cestovatele čeká nový příběh s novou navštívenou zemí a se třemi až čtyřmi aktivitami a hrami. Příběh a zadání se děti dozví prostřednictvím počítače nebo tabletu. Pokud máte prvňáčky, kterým čtení dělá problémy nebo jsou vaši školáci ve fázi, že čtení je pro ně nejvyšší stupeň mučení, jsou všechny příběhy i zadání namluvené, takže si je stačí poslechnout.

Hry a aktivity se odehrávají v reálném světě. Děti si například vytisknou plánek nové hry, zadání k tvořivé či jiné aktivitě apod.

Po splnění alespoň dvou aktivit jim vy, jako rodič, potvrdíte svým tajným kódem splnění a oni dostanou razítko do jejich elektronického pasu, uvidí,  kam se posunuli na mapě světa, svoje zážitky si mohou zapsat do cestovního deníku a mohou je sdílet s kamarády.

Aktivity jsou každý týden z oblasti tvořivé, pohybové i společné. Tvořivými se rozvíjí zejména jemná motorika, pohybovými hrubá motorika a společné aktivity slouží k posílení hezkých zážitků při nových společných hrách a akcích. 

A tak spolu „Vraťme děti do hry“ a udělejme jim to dětství o kousek hezčí. Naučme je klasické i nové hry, které si mohou hrát o přestávkách s kamarády, místo aby každý z nich koukal do svého mobilu ...

Vyzkoušejte teď 2 etapy zdarma.

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!