VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Štěchovice

Květen 2021

Hezký výlet na víkendové odpoledne

Rádi vyrážíme do blízkého okolí Prahy poznat nová místa. Občas sice musíme překonat frflání mladšího syna, ale už se to lepší. Zvlášť když vyrážíme na nějaké nové místo a máme s sebou dobrou sváču :-).

Na první květnový víkend jsme vyrazili do Štěchovic. Zaparkovali jsme u kostela a pročetli si zajímavosti o něm. Někdy asi vyrazíme I v době bohoslužeb, abychom tuhle unikátní stavbu viděli i zevnitř. Jinak bývá zavřený. Případně se můžete kouknout na virtuální prohlídku. Okolo kostela je 14 kamenů z různých míst po okolí které spadají pod Štěchovickou farnost a zajímavé jsou i kříže na levé straně kostela zapíchané v písku. Klukům se líbily vitráže v kulatých oknech, ale jinak je víc se těšili do přírody, a tak jsme vyrazili směrem k vodní elektrárně. Cesta vedla zpočátku mezi vilkami. To se líbilo hlavně mně. Kluky zaujala jen jedna, protože měla na zahradě velkou loď :-). Po chvíli začalo být okolí čím dál víc přírodní. Za velkou budovou ČEZu jsme nastoupali do kopce a z lávky jsme viděli budovy elektrárny i obří potrubí vedoucí k přečerpávací nádrži a taky lanovku. Vypadala jako mega prudká horská dráha, tak jsme se dohadovali, jestli to mají jen na materiál nebo i na převoz lidí. Podle kabinky, stojící dole, jsme to tipovali i na lidi.

Trasa výletu k přečerpávací nádrži Homole

Až bude situace normální, zkusíme zajít na komentovanou prohlídku elektrárny. Já byla kdysi na Orlíku a bylo to fajn a kluci jsou celkem techničtí, takže by se jim to mohlo líbit. Přidáte se?

Cílem dnešní výpravy byla přečerpávací nádrž na kopci Homole, a tak jsme se vydali opět vzhůru. Byla to příjemná procházka do kopce po lesní cestě. Lidí jsme potkali celkem málo – pár na lávce a dvě skupinky nahoře u nádrže. Tam jsme si taky vybalili svačinu a pozorovali párek kachen a občas i rybu ve vodě. Kluci pak okýnkem nakukovali do budovy u nádrže a prozkoumávali okolí.

Dolů jsme šli zas jinou trasou,  a tak to bylo pestré. Jen na svoje rozhašené koleno si příště musím vzít bandáž a trekové hůlky, protože cesta dolů byla o dost prudší, což se ale klukům líbilo.  Byla tam i jedna fajn vyhlídka na řeku, a tak jsme si mohli vychutnat výšku, kterou jsme nastoupali.

Celý výlet naším pohodovým tempem i s velkou zastávkou u přečerpávací nádrže trval okolo 3 a půl hodinky. Pokud vás výlet nalákal, můžete jít naši trasu.

Pokud také rádi vyrážíte s dětmi do přírody, ale potřebuje je nalákat na něco akčního, než jen obyčejnou procházku, zkuste třeba připravenou bojovku do přírody Čertí stezka. S kompletně připravenými podklady si vše užijete a bez náročných příprav předem.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!