VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Sklárna Harrachov

Prosinec 2017

3 v 1 v podobě sklárny, muzea skla a podnikové prodejny, kde je těžké odolat ručně dělaným skleničkám.

Cena:

Vstupné 120Kč/ dospělý a 20Kč/ dítě 7-17 let

Sklárnu v Harrachově (oficiálně je to Sklárna a pivovar Novosad a syn) jsme navštívili jako klidovou alternativu při neštovicové rekonvalescenci. Za jiných okolností bychom v Krkonoších vyhledávali asi akčnější zábavu, ale byla by určitě škoda sklárnu nenavštívit, protože se nám všem moc líbila.

Paní průvodkyně nás napřed seznámila s historií sklárny a pak jsme přešli do haly, kde nám řekla něco k technologii a postupům výroby. Ale nejvíc fascinující je určitě pozorovat skláře přímo při práci. V době naší prohlídky byly v provozu asi čtyři sklářské pánve se čtyřmi týmy okolo, takže bylo moc hezké sledovat postupně výrobu různých typů produktů.

Když jsme se dostatečně vynadívali, přešli jsme i s průvodkyní do brusírny. Dozvěděli se informace k této části provozu a mohli všude okolo sebe vidět sklo v různé fázi broušení od prvotního rozvržení až po finální výrobky. Brusič byl na place sice jen jeden, ale i tak to bylo zajímavé.

Pak jsme už bez výkladu pokračovali do muzea skla (vstupné v ceně exkurze do sklárny) a obdivovali, co vše je možné ze skla vyrobit.

Byl zrovna čas oběda, a tak jsme se zastavili na jídlo v restauraci u pivovaru, přímo v areálu sklárny (a pivovar ;)  S dospělou vstupenkou máte zdarma malé pivko nebo nealko. 

Na závěr nám přidělalo starosti vybrat si z nabídky podnikové prodejny jen něco, protože neskutečně krásných kousků bylo nepřeberné množství. Ceny jsou, na to, že se jedná o ruční práci, příznivé a navíc na každé dospělé vstupence je kupon na 150 Kč slevu při nákupu nad 600Kč. Nakonec jsme si nakoupili krásné vinné skleničky pro nás i jako dárky.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!