VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Okolo Jílového

září 2022

Výborná procházka, krásné výhledy z rozhledny Pepř a milá komentovaná prohlídka zlatých dolů

Ráda připravuji hry, ale organizování tras výletů není mojí silnou stránkou. V rámci rodiny naťuknu směr výletu nebo nějaké zajímavé místo, ale samotnou trasu raději nechám na muži.

Trasa výletu

Naštěstí v rámci party je dost akčních lidí, a tak jsme se rádi nechali pozvat na trasu okolo Jílového. Jednak to byla příležitost vidět se s lidmi nám blízkými, je to kousek od Prahy (cca 15 min autem z jižního konce) a ještě trasa slibovala nenáročný terén, hezkou procházku i výborné zpestření v podobě rozhledny a zlatých dolů.

Trasa tvoří okruh okolo 9 km. Začátek je na náměstí v Jílovém. Rovnou se smiřte s placením parkovného (20 Kč/hod) a nebo se dá zaparkovat u trochu vzdálenějšího Penny marketu.

Jde se po turistických značkách. V době našeho výletu slibovalo počasí přeháňky, a tak byla výhoda mála návštěvníků.  Na trase jsou i naučné cedule, a tak kdo chce, i se toho o krajině, zvířectvu nebo dolech spoustu dozví.

Rozhledna Pepř je celkem blízko, asi 1,5 km od Jílového a je z ní moc hezký výhled. I jsem byla ráda, že jsme tu teď na podzim, protože vše bylo krásně barevné. Rozhledná má lehce přes 100 schodů, ale na pěkný rozhled po okolí to stačí.

Další zastávkou jsou zlaté doly, protože tato oblast byla v minulých stoletích významná právě pro těžbu zlata. Začali s ní už Kelti, ale to byl zlata dostatek, a tak vystačili s rýžováním. Postupem času, jak se zásoby vyčerpávaly, bylo třeba jít více do hloubky. Přímo na této trase jsou dva zpřístupněné doly. Důl sv. Josefa ukazuje na techniku těžby okolo 14. století a je mírnější – jde se jen po zemi, chodby jsou osvětlené a většinu trasy lze mít narovnaná záda.

Důl sv. Antonína Paduánského je dobrodružnější. Vyfásnete světélko a plášť, abyste se neušpinili až tolik. Terén je více náročný a ve štolách se kombinuje i lezení po žebříkách. Technologicky tato štola odpovídá havířině z 18. století. Vstup do každé ze štol stojí 100 Kč na dospělého, 60 Kč za dítě a obě štoly jsou vždy s průvodcem a výkladem. V průvodcově budce se dají koupit i turistické známky a i suvenýry v podobě různých minerálů.

Pak jsme pokračovali dál po trase a pohodovou procházkou jsme dorazili zpátky na náměstí, kde jsme výlet zakončili v hospůdce u Floriána. Ceny tu jsou o něco vyšší (okolo 300 Kč za jídlo), ale jídlo výborné a obsluha moc milá.

Pokud budete chtít nějaký výlet v okolí Prahy, tak sem určitě vyrazte. Štoly jsou otevřené do října a pak zas od dubna.

Pokud vás láká spíše keltské období, tak nedaleko - u Dolních Břežan je keltské opidum Závist a od roku 2021 je tu i rozhledna. A kdybyste chtěli keltskou atmosféru dětem přiblížit u vás, sáhněte po ověřené hledačce pokladů na keltské téma Záhada druida Áeda.

Výhled do kraje z rozhledny Pepř

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!