VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Noc vědců

Září 2022

Smysluplná akce, která zábavnou formou motivuje děti k poznání. A baví to i rodiče

Letošní noc vědců jsme si báječně užili. Opět jsme se rozhodli pro techničtější obory, a tak jsme zaparkovali u “Kulaťáku”, kde je velká koncentrace fakult, které nás zajímaly. Jako první jsme navštívili Stavební fakultu, kde jsme vyslechli super přednášku, vyzkoušeli si virtuální realitu jak pasivně, tak i pomocí programu v ní malovat a stavební materiály různými smysly – očima pomocí mikroskopu, čichem i hmatem.

Další zastávka byla Strojní fakulta, kde kluky fascinoval pater noster, pobavili jsme se se studenty, kteří se účastní soutěže ve stavbě rakety (CTU space research) a viděli jsme zmenšenou plně automatizovanou výrobní linku (Cyber physical factory).

Portrét na mléčné pěně

institutu informatiky, robotiky a kybernetiky jsme se podívali na „experimentální továrnu budoucnosti“, jak to měli nazvané. Viděli jsme tam opět výrobní linku, robota na třídění zásilek, rozvážecí roboty do skladů, roboruce apod. Velký úspěch měl u všech „robobar“, kde si každý mohl objednat pomocí tabletu pití a robot je sám připravil a dodal na bar. Mojí kreativní duši fascinovala „skořicová tiskárna“, která na objednanou mléčnou pěnu u kafíčka či kakaa vysypala libovolný obrázek. Nejefektnější byl portrét toho, kdo si nápoj objednal.

Jako poslední jsme ve zbylém čase přeběhli na FEL (Fakultu elektrotechniky). Van de Graaffův generátor byl při naší minulé návštěvě součástí jednoho prohlídkového okruhu a zkusit si jej mohlo jen pár vyvolených. Luki měl to štěstí, ale teď byl vystrčený kousek od vchodu a zkoušet mohl každý, a tak jsme tam vlezli my všichni tři vlasatí. Na doporučení, co je tu nejlepší a co ještě můžeme stihnout jsme zašli do nejtišší místnosti v ČR a bylo to výborné. Podle popisku by nás nenapadlo sem jít, ale byl to moc hezký zážitek. Před místností nám pomocí trubky s polystyrenovými kuličkami ukázali i vlnění zvuku a povídali spoustu zajímavostí. Cestou ven jsme ještě okoukli i studentské formule (s řidiči i autonomní) a popovídali si o nich.

Nejtišší místo v ČR

Fakultu informačních technologií už jsme nestihli, ale viděli jsme tolik zajímavého, že nám to nebylo líto. Příští rok se asi vydáme i na Fakultu chemickotechnologickou, která také bude určitě úžasně zajímavá. Letos jsme odtud jen v pravidelných intervalech slyšely výbuchy :-)

Pocit z celé akce byl jednoznačně výborný. Spousta zajímavých věcí na ukázku i na vlastní „ošahání“ a vyzkoušení a hlavně samí nadšení studenti i vyučující, kteří trpělivě a zaujatě vše vysvětlovali a mile odpovídali na všechny otázky. Za nás bylo určitě fajn, že tu nebylo tolik lidí a moc se nečekalo, ale akce to byla tak výborná, že by si jednoznačně větší zájem zasloužila.

Ráda doporučuju a příští rok snad zase přijdeme.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!