VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

IQ Park Pardubice

Únor 2023

IQ park nečekejte, spíše několik VR stanovišť, ale kluci to hodnotili dobře.

IQ parky kluci mají moc rádi a chodí do  nich buď s námi nebo s babičkou a dědou, a tak se jim líbilo, že pod stromečkem našli vstupenkudo IQ Parku v Pardubicích, který ještě neznají.

Jednu únorovou sobotu bylo počasí, které vůbec nelákalo k venkovním aktivitám, a tak jsme vyrazili právě sem. Raději jsem si ověřila, že mají otevřeno, a tak jsem od paní v pokladně dostala i tip, že si máme vzít raději přezůvky, aby nám nebyla zima od nohou. Ostatní byli v ponožkách, takže to asi nebyl problém, ale vlastní bačkory zvýšily komfort.

Poukázka zněla na rodinnou vstupenku s 9 žetony, a tak jsme po zaplacení zálohy 50 Kč/ ks za čipový náramek (jako bývá na plavečáku) vlezli dovnitř. Je dobré přijít napitý a najedený, protože uvnitř se nesmí nic konzumovat. Na čip je možné opustit herní prostor a dát si něco u automatu (sušenku a limonádu).  

Za rodinnévstupné 2 + 2 za 450 Kč získáte 4 žetony v hodnotě 50 Kč a další žetony je možné si dokoupit.

V přední části jsou atrakce, které jsou zahrnuty ve vstupu – dvě kinetické hry stylu Xboxu, které jsou ovládány pohyby a jde hrát i ve dvojici proti sobě. Další hra s nášlapnou plošinkou a jedna hra v zadní části, která se ovládá pomocí koulení gymnastického míče.

Za IQ část lze prohlásit jen magnetickou tabuli se světelnými paprsky a různě tvarovanými„sklíčky“, kde si děti mohly vyzkoušet lom, průchod nebo odraz světla (a nasimulovat tak oko, fotoaparát, dalekohled i periskop), pak koutek s kvízy, kouli s výboji a písek, který ukazoval druh povrchu (hory,lesy, pastviny, písek, voda) podle výšky navršeného písku. 

Hlavní část byla zaměřená na virtuální realitu a fungovala pouze po vložení žetonků. Byla tu dvě„vajíčka“, kde se přes VR brýle promítaly krátké filmíky a celé se to klepalo, natřásalo a hadičkou i snad foukal vzduch (připomínalo mi to 7D kino). Bohužel obsluha nezmínila, že Kubou vybraný film je v angličtině, a tak ve svých deseti nebyl schopný většinu pochytit, protože mluvené slovo bylo zrovna utohoto filmu dost zásadní.

Oblíbený byl lov/ biatlon, kde se mohlo buď jen střílet ve zvoleném prostředí na zvěř, nebo si k tomu přidat i simulátor běžkování (resp. odpíchávání hůlkami) a střílet na biatlonové terče. Vedlejší stanoviště bylo zaměřené na míčové sporty a kopalo se či házelo, podle zvoleného prostředí. Na ještě jednom velkém plátně se také dalo asi něco promítat,ale to jsme neviděli v akci. Simulátor auta si přál vyzkoušet Kubík, ale pedály byly příliš citlivé, že s nimi měl co dělat i můj muž a po tom, co byl Kuba zakufrovaný v pneumatikách a vyjetý z dráhy, tak trasu dojel on.  360 stupňový simulátor si vybralLuki (13 let) a požádal obsluhu, aby mu vybral takovou akci, kde bude co nejvíce hlavou dolů. Tato atrakce splnila očekávání a Luki vylezl nadšený.

Nejoblíbenější byl jednoznačně vodní skútr, který si oba kluci dali dvakrát. Kromě promítání a naklánění na všechny strany měl i malá ostříknutí, když se dopadlo zprudka na vodní hladinu, tak byli kluci nadšení z autentického zážitku. 

A jak bych celou akci hodnotila? Pokud to budu hodnotit jako IQ park, tak to absolutně nesplnilo očekávání a vnímám to jako podvod. Plus bych dala jen za milou obsluhu a příjemné sedačky. VR parky neznáme, takže se mi těžko posuzuje tato kategorie co do kvality, počtu atrakcí i ceny. Kluci však byli nadšení a líbilo se jim tam.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!