VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Harrachov lanový park a sklárna

Červenec 2023

Sklárnu jsme už před 5 roky navštívili, ale rozhodně si kluci i tentokrát její návštěvu užili a lanový park překonal očekávání.

Naši mají smůlu v tom, že s klukama všechny hry testuji já, a tak oni pak „musí“ vymýšlet jinou náplň prázdnin. A jde jim to báječně. Moji chlapíci vždy vzpomínají na týden s babičkou a dědou jako na akční a plný zábavných aktivit. Ani letošní rok nebyl jiný, i když bohužel byl poslední :-(

Sklárna Harrachov je nejstarší nepřetržitě fungující sklárna na světě. Exkurze do výroby jsou denně 8-15 hod. Je lepší objednat prohlídku předem, protože zvláště v týdnu „o svatých“ tu bylo docela dost lidí.

K dospělé vstupence je sleva 150 Kč na nákup v obchodě, kde si každý určitě vybere. Součástí je i vstup do muzea a i pití zdarma v restauraci. Prohlídka trvá okolo 50 min. Vyrábí se tu skleničky různých druhů a v rámci prohlídky je vidět do všech čtyř rohů, kde se pracuje kolem jedné pece. Kluci tak viděli vyfukování do formy, jak sklářský mistr přidělává nožičky vinným skleničkám i hotové skleničky jedoucí na vychladnutí do chladírny. Je vidět i do brousírny, která je nejstarší stále fungující brousírnou v Čechách. Na vše se kouká shora z ochozu přímo na práci do dílny.  Na zakázku dělají i luxusní zboží, kdy většina jde na vývoz. Zajímavostí je, že kotouče na broušení skla se točí nepřetržitě i v noci – jsou totiž poháněné vodou.

Lanový park Harrachov si kluci výborně užili

Lanový park Harrachov  bylo celkem oříšek najít. Všude jsou cedule na bobovou dráhu, ale na lanový park chybí. Obě atrakce jsou ve stejném areálu, takže se nechte vést jejími cedulemi.

Cena je vyšší - 440 Kč za osobu za jedno projití trasy, ale trasa je opravdu veliká. Její absolvování trvá okolo 2 hodin a kluci se výborně vyřádili.

Doprovod nic neplatí a je si tu kde sednout a počkat, až si to lezci užijí. Jsou tu  stánky s občerstvením i lavičky, kde sedá sednout bez nutnosti něco si koupit.

Půjčují klasicky sedák (jen na spodek) a helmy. Rukavice je možnost si k tomu dopůjčit zdarma. U opasku je kladka, takže si lezec sám nacvakne svojí kladku s jistícími fousy.

Zip line je tam celkem  osm, u prvních čtyřech se nebrzdí, u dalších ano. Poslední zip line je přes celý areál a jede i nad bobovou dráhou.

Nejprve je třeba projít malou zkušební trasou, kde účastníci dostanou i instruktáž a všechno jim pořádně ukáží – jak se přecvakávat a pracovat s kladkou.  

Atrakce jsou vevýšce cca 5 až 10 m a pod atrakcemi je stezka, takže pokud doprovod chce, může celou dobu sledovat lezce.

V „lanáči“ bylo málo lidí a kluci to hodnotí jako nejlepší lanový park, co v Čechách navštívili, a to už jich pár dali.

Rozhledna Nouzovu Semil

Cimrmanova rozhledna u Semil a vtipné vynálezy určitě pobaví

Cestou zpátkyk Jičínu ještě taťka všechny vzal na Cimrmanovu nejnižší rozhlednu na světě. Ještě mamku „prenkoval“, zda to po celém dni zvládne :-).

Rozhledna je na rovince a lehce pod úrovní terénu, a tak je tam napsáno doporučení, ať řidiči s rozvahou zaparkují, aby jim auto nebránilo ve výhledu.

U rozhledny je i  několik Cimrmanových vynálezů – např. kolo Ukrajina s řídítky napojenými na dynamo i brusle, které Cimrman pověsil na hřebík. Cimrmany občas s klukama posloucháme v autě, a tak i tuto část výletu hezky ocenili.  U rozhledny je i samoobslužný stánek se suvenýry.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!