VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Bozkovské dolomitové jeskyně a Muzeum obrněné techniky

Červenec 2023

Druhý den prázdninového výletování kluků s babičkou a dědou byl opět plný různorodých aktivit a míst, která stojí za to navštívit.

Tisíciletá lípa

Jako první navštívili „tisíciletou“ lípu velkolistou v obci Tatobity. Sice jí je asi „jen“ 800 let, ale i tak je impozantní. Je volně přístupná a vedou k ní šipky. Pyšní se titulem strom roku ČR 2015 a 2. evropský strom roku 2016. Není to žádný drobek. Obvod kmene je 10 metrů a do jeho dutiny by se vešlo 11 lidí – jen jak je strom oplocený, tak se nedá zkusit obejmout.

Bozkovské dolomitové jeskyně

Jsou to jediné veřejně přístupné dolomitové jeskyně u nás. Určitě je dobré v létě se objednat předem, protože tam chodí i hodně táborů a velkých skupin. Cena byla 190 Kč za dospělou vstupenku, 100 Kč za dítě. Průvodcovaná prohlídka trvá okolo 50 min a průvodce hezky povídal o skalních útvarech, které mají pojmenované. Povídají i o tom, jak jeskyně objevili. Jsou tam i klasické krápníky, křemenové římsy i jezírka. Nečekejte klasickou krápníkovou jeskyni, dolomitové jsou více „holé“, ale mají také svoje neopakovatelné kouzlo.

Dlouho trvalo, než byly zpřístupněny, protože tam bylo spletité bludiště jeskyní a i hladina jezera byla o 5 metrů výše, ale je uměle snížená, právě aby prostor mohl být zpřístupněný. Původně to byly dva areály jeskyní, které byly propojeny. Stálá teplota má 8°C, takže je třeba mít s sebou v létě teplou mikinu.

Muzeum obrněné techniky ve Smržovce

Je to největší soukromé tankové muzeum ve střední Evropě. Vstupné je 120 Kč za dospělé a 80 Kč za dítě. U vstupu je malá prodejna suvenýrů. Muzeum je složeno z několika garáží, kde je technika pocházející z různých zemí. Na většinu exponátů  se sice nesmí sahat a lézt, ale mají tu hezky udělané informační cedulky.

Na konci prohlídky u tanku, obrněného transportéru a džípu byl chlapík v uniformě ruského tankisty z Afganistánu a do těchto vozidel se lézt mohlo. Chlapík byl milý, dalo se jej doptat na spoustu věcí a on ochotně odpovídal.

Pro kluky to byla zábava asi na hodinu. Bylo tu hodně exponátů, což se jim líbilo. Největší úspěch ale samozřejmě mělo vlastní prozkoumávání zprístupněné techniky.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!