VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Adventní kalendář zase trochu jinak

Listopad 2020

Atmosféra vánoční vesničky a trošku šifer a tajenek se hezky doplní.

Cena:

Odkaz: 

Několik let jsem klukům s úspěchem dělala kapsičkový kalendář s vánočními aktivitami. Kapsičky jsem zavěšovala na girlandu pod okno, na dlouhou stužku, i na jedlovou větvičku. Pokud jste kapsičkový kalendář ještě neměli, rozhodně ho doporučuji vyzkoušet. Zejména pro děti od 5 do 8 let je ideální. A nejdete u něj i kalendář s vtipy pro tatínky.

Mým chlapíkům se kapsičkový kalendář moc líbil, ale aktivity už znali, a tak přišel čas na změnu. Chtěla jsem kalendář pojmout zas úplně jinak, než v předchozích letech, a protože se mi líbí dekorace ve stylu severských domečků, udělala jsem nový kalendář jako vánoční vesničku se stromky a domky. V minimalistické bílé variantě se hodí kamkoli a zároveň dávají prostor pro vlastní dotvoření, pokud máte rádi Vánoce více barevné a zdobné.

Příprava je malinko pracnější – místo kapsiček je potřeba připravit vesničku a stromy, ale rozzářená dětská očka, když po ránu, kdy je ještě tma a přijdou na snídani, najdou v obýváku rozsvícenou zimní vesničku a můžou se podívat na nový drobný dáreček, stojí za to!  

Pokud máte děti tvořivější, můžete je zapojit do procesu výroby a nechat je stromky i domečky dozdobit podle své fantazie nebo třeba stylu vaší vánoční výzdoby.  Můžete šablony:

·      Vymalovat pastelkami či voskovkami (případně i fixami nebo temperami, pokud jste šablony vytiskli na tužší papír)

·      Vytisknout na různobarevné papíry

·      Dozdobit lepidlem se třpytkami

·      Vydekorovat ozdobnými (washi) páskami

·      „Vykusovátky“ proděravět příslušnými tvary a podlepit průsvitným nebo barevným papírem

·      Polepit vystřiženými nebo vysektutými tvary (hezky vypadají třeba hvězdy nebo vločky) nebo třpytivými kamínky

Určitě přijdete na vlastní způsoby, toto je jen pár inspirací. Přiznávám, že já vše asi letos nechám čistě bílé, maximálně s průseky na okénka, která podlepím průsvitným nebo žlutým papírem. 

Starší z kluků už čte můj blog, tak neprozradím, co bude letos náplní kalendáře, ale loni to byly drobné dárečky v podobě papírnických drobností a různých dobrot. Do domečků, kterých je méně a na která přijde řada jednou na čtyři dny, dávám většinou dárek trošku "lepší". Letos pro ně chystám něco na pokračování, ale pšt.

A protože naše rodina je hravá, občas děti najdou jen papírek s nápovědou, kde dáreček hledat. Pro letošní rok jsem tyto zprávičky vylepšila a oživila o šest vánočních tajenek a šifer, a tak je také můžete vyzkoušet. Mám ráda vše dotažené do detailu, a tak kromě luštění se děti i něco zajímavého o vánočních zvycích dozvědí.

Adventní tajenky a šifry

Kompletní šablony na vánoční vesničku se stromky i vánoční šifry si můžete stáhnout ZDARMA TADY. Pokud jste mi už dali souhlas se zasíláním novinek, přišel vám přímý odkaz na stažení v newsletteru.

Vím, že Vánoce jsou i o dárcích pod stromečkem, tak třeba vám pomůže inspirace, které dárky se osvědčily u nás. Najdete je jako Tipy na dárky pro děti.

Vánoční hry pro milé tradice a hezkou admosféru adventu

Nejen kalendářem můžete děti vtáhnout do adventní a hravé nálady. Připravila jsem i dvě hry s tématikou adventu a Vánoc. Bojovku na doma Vánoce v ohrožení stačí vytisknout a může se hrát. Vhodná je i jen pro jedno dítko, ale i sourozence nebo kamarády.

Vánoční kartičky To dáš! jsou určené pro rodinu nebo partu přátel, kdy na 72 kartičkách plníte různé zábavné vánoční úkoly a aktivity. Můžete si i sázet, podle toho, jak si v jejich plnění věříte. Na společnou hru budou určitě děti vzpomínat jinak, než na čas u telefonu či počítači.

A jestli si chcete hravou atmosféru užívat i po Vánocích, zkuste třeba některou z připravených bojovek, hledaček pokladů, kartičkových her nebo třeba únikovku na doma. Vysokých cen se bát nemusíte, snažím se vše mít za co nejnižší ceny, aby si hraní s dětmi mohli dovolit všichni. Věřím totiž, že čím hezčí dětství těm našim ratolestem vytvoříme, tím se z nich stanou lepší lidé a tím snad budeme všichni moci žít v lepším světě. A to už za to stojí, ne?

Tak spolu Vraťme děti do HRY

Krásné svátky a hodně zdraví, štěstí a hravých dní přeji!

Jana

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!