VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

ZOO Zlín

Červenec 2020

Krásná ZOO, k dokonalosti jí chybí vyladit lidský faktor

Cena:

on line rodinná (2+2) 520Kč, na pokladně 600 Kč

ZOO jsou nejkrásnější hned po ránu, kdy zvířata jsou už dávno probuzená a čilá, ale ještě je nezmůže sluníčko. Také po relativně nudné noci se alespoň některá těší na první návštěvníky. A protože jsme přespávali po přejezdu z naší slovenské dovolené v autě, byli jsme tu včas :).

Do ZOO jsme šli vedlejším vchodem, protože jsme parkovali na parkovišti 5, které je na rozdíl od těch u hlavního vchodu zdarma. Vstupenku jsme měli zakoupenou on-line, a tak jsem jen na pokladně dokoupila mapku, kde jsou i časy komentovaných krmení. Ty byly uvedeny i na tabuli u vchodu, a tak jsme je vzali jako orientační body a chtěli jsme se jim přizpůsobit.

Jako první jsme zašli na záchody a doufali, že budou po ránu čisté. Narazili jsme však na záchody ve stavu z předchozího dne a dvě uklízečky, které se je snažili dát asi půl hodiny po otvíračce do pořádku.

Další zastávkou byli aligátoři, kteří mají hezký letní výběh. Dlouho jsme se jim obdivovali a se zaujetím četli i info tabuli.

Pak už jsme se přesunuli na největší lákadlo této ZOO – Zátoku rejnoků. Rejnoci jsou fascinující zvířata, která u nás nejsou příliš často k vidění. O to větší je zážitek, moci si na ně sáhnout. Nechali se hezky hladit, protože jsou naučení, že jim návštěvníci dávají jídlo. Také jsme si za 40 Kč zakoupili mističku se 4 malými kousky krevetky. Bohužel obsluha, která má na starosti promítačku, se tou dobou ještě neprobrala, a tak divná nehezká plocha, která má sloužit jako plátno na promítání informací o rejnocích a hlavně instrukcích jak je krmit, byla temná, a tak jsme jim jídlo vehementně cpali tam, co na nás nejvíc otvírali. Až při druhé návštěvě ke konci prohlídky, kdy už promítačka s informacemi byla zapnutá, jsme zjistili, že jsme jim jídlo cpali do nosu :-(.

ZOO je hezky členěná po jednotlivých oblastech, zasazená do krásného prostředí u zámečku a má i bohatou historii. Jen nám přišlo, že lidský faktor občas někde pokulhával.

Krmení tučňáků probíhalo tak, že se shromáždila spousta lidí. Paní ošetřovatelka tučňákům házela rybičky a při tom něco povídala slečně vedle sebe (ta měla pravděpodobně koupený 1 den s ošetřovatelem za 7 000 Kč). Natahovali jsme uši, abychom alespoň něco ze zajímavých informací zaslechli. U tučňáků byla cedule, že krmení z důvodů Covidu není komentované. Nevím, jaký to má význam, když lidí bylo okolo výběhu stejně nachumláno hodně. Podobně to vypadalo i u krmení lachtanů. Provedli nacvičené kousky, dostávali za to rybičky, ale paní měla vypnutý mikrofon a nic nám k tomu neřekla, což je opravdu škoda, protože představení zvířat a zajímavosti o nich celému představení dodají na zábavnosti i zajímavosti.

Tropická hala Yucatan byla moc hezká. Volně se tu pohybovaly některé druhy opiček i ptáků. Najít lenochoda (Lukiho nejoblíbenější zvíře) byl trochu oříšek, ale po delším pátrání jsem jednoho objevila na stromě.

Oběd jsme si dali kousek od žiraf. Měli dobré hotovky, a tak jsme dali dvě svíčkové a dvoje plněné knedlíky uzeným. Jen škoda, že na Slovensku se naše české oblíbené značky jako Kofola a Prima zmrzliny prosadily výrazně lépe, než u nás. Zlínskou ZOO má obšancovanou Coca Cola.

Inzerované krmení žiraf v danou hodinu vůbec neproběhlo. Asi nikdo nebyl ochotný zaplatit 200 Kč za podání větvičky žirafě, tak vše vyšumělo.

Milujeme pandy, a tak jsme se hnali, abychom stihli inzerované krmení ve 13:15. Cestou jsme měli ještě krmení slonů ve 13 hodin, tak jsme zvažovali, jak to udělat, abychom se u slonů moc nezdrželi a stihli pandy. Ke slonům jsme dorazili těsně před jednou a už se jim tam nějaké krmení válelo. Čekali jsme dalších 10 minut, jestli se bude ještě něco dít (nedělo), a tak jsme honem spěchali k výběhu pandy červené. Tady byla ošetřovatelka přesná. Ve 13:15 vešla do výběhu, vysypala pandám do misky čerstvé ovoce, staré dala pryč a za 30 sec. byla pryč.  Jediné pozitivní na tom bylo to, že pandu vylekala, ta z pelíšku vytáhla svoje mláďátko v podobě malé šedivé kouličky a přenesla si ji v tlamičce do vedlejšího pelíšku a zas zmizela. Druhá panda si lebedila ve výšce na stromě a pokud někdo nevěděl, kde je, tak ji nenašel. To mi u této zoo hodně chybělo, že se nikde neuváděly čerstvé přírůstky, jako to dělají například v pražské zoo. Nebýt této náhody tak ani nevíme, že má panda mladé.

Pak jsme se vrátili na prohlídkovou trasu a prošli si v klidu expozici Asie. Klukům se líbila moc prolézačka s vyhlídkovým místem u medvědů. Pak jsme zavítali do části Austrálie. Tam mají hezky udělanou možnost jít po cestičce skrz výběh klokanů a dokonce tu mají i několik bílých exemplářů. Kviho jsme bohužel neviděli, protože je noční a nemají tu převrácený noční pavilon. (V některých zoo, kde mají noční živočichy, jim prohodí den a noc, aby měli návštěvníci možnost je vidět.)

Doprohlédli jsme si zbytek zvířat, ještě jednou jsme nakoukli k rejnokům a pohladili si je a v suvenýrech si kluci koupili plyšáky – pandu a lenochoda a také známku do turistického deníku.

 

Pokud máte rádi zvířata a bez slonů, žiraf a opic si žádnou návštěvu ZOO neumíte představit, vyzkoušejte Pexeso Trio Speciál. Místo dvojic se hledají trojice (zvíře - jeho potrava a nějaká zajímavost). Celá hra je vylepšená o příběh a o vložené ručně dělané krystaly z pryskyřice, které můžete při hře využít na záchranu zvířat.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!